Verblijfsvergunning voor Turkije verlengen

Verlengen van je verblijfsvergunning in Turkije

Als je een verblijfsvergunning in Turkije wilt verlengen, raadt men aan dit 60 dagen voor het verlopen van je huidige verblijfsvergunning te doen en ieder geval voor de einddatum van je huidige verblijfsvergunning.

Directe aanvraag via lokale kantoren in 66 provincies

Vanaf 26 juli 2018 geldt in 66 provincies dat de aanvraag voor de verlenging van een verblijfsvergunning op de lokale kantoren na afspraak en op vertoon van de juiste documenten kan worden gerealiseerd.

Helaas geldt voor 15 provincies het systeem nog altijd dat de aanvraag online dient te worden gedaan en dat de documenten vervolgens per aangetekende post binnen 5 werkdagen moeten worden toegezonden.

De 15 provincies waar dit voor geldt zijn de volgende:

·         Adana

·         Ankara

·         Antalya

·         Aydın

·         Bursa

·         Gaziantep

·         İstanbul

·         İzmir

·         Kayseri

·         Kocaeli

·         Mersin

·         Muğla

·         Samsun

·         Şanlıurfa

·         Tekirdağ

Verlenging van je verblijfsvergunning vraag je altijd online aan via de website http://www.goc.gov.tr/. Afhankelijk van de locatie waar je ingeschreven staat, zal ofwel een persoonlijke behandeling van de aanvraag plaatsvinden, ofwel dient de procedure volledig per digitaal en per post plaats te vinden.

Toezending van de definitieve verblijfsvergunning

De Turkse overheid heeft maximaal 90 dagen de tijd om de aanvraag te behandelen vanaf de datum dat alle documenten zijn ontvangen. In de praktijk wordt de definitieve verblijfsvergunning veelal binnen 6 weken na datum aanvraag toegezonden.

Problemen met het online-systeem

Het online-systeem loopt met enige regelmaat “vast”. Dit zorgt voor grote ergernis en stress. Er zijn advieskantoren die tegen vergoeding je behulpzaam kunnen zijn bij de aanvraag. Schakel deze bedrijven niet te snel in, maar probeer op een later tijdstip opnieuw in te loggen.

Aantonen financiële situatie

Voorheen was het voldoende als je 500 Amerikaanse dollar (of een equivalent in Turkse Lira of Euro) op je Turkse bankrekening had staan per maand voor de periode waar je je verblijfsvergunning voor wilde aanvragen. Dit vormde voldoende bewijs dat je in je onderhoud kon voorzien.

Sinds april 2018 zijn de bevoegdheden van de Turkse overheid uitgebreid en is het mogelijk dat zij aanvullend bewijs vraagt over je inkomen. De wijze waarop je je financiële situatie kunt aantonen voor de aanvraag ofwel verlenging van je verblijfsvergunning hebben wij beschreven in het algemene artikel over de aanvraag van een verblijfsvergunning.

Door de centrale behandeling van de aanvraag van verblijfsvergunningen wordt willekeur door lokale ambtenaren voorkomen. De wetgeving is relatief duidelijk, echter aan veel veranderingen onderhevig. Wij zijn benieuwd naar je persoonlijke ervaringen.

Deel deze pagina

Meer om te ontdekken