Een goede voorbereiding op een beursbezoek van Second Home
Als je een huis wilt kopen in Frankrijk of Turkije, ga je toch gewoon naar een makelaar in de plaats waar je hart ligt? Waarom zou je een Second Home beurs bezoeken in Gent of Utrecht? Juist: om informatie te verzamelen in je eigen taal.
Een beursbezoek is altijd leuk. Immers, je maakt zelf de keuze om deze beurs te bezoeken, dus het heeft je interesse. Een beurs met aanbieders van woningen in binnen- en buitenland biedt volop informatie en mogelijk ook nieuwe invalshoeken.
De exposanten zijn goed thuis in het land waar je een woning zoekt en kunnen je optimale informatie geven. Houd er rekening mee dat elke exposant zijn eigen product het allermooiste vindt en aanwezig is op de beurs om juist hun woningen te verkopen.
Dé 5 beste vragen die kunt stellen aan een exposant:
- “Hoe lang bestaat het bedrijf en waar is het hoofdkantoor gevestigd?” Bedrijven die al geruime tijd bestaan staan meestal voor kwaliteit en een duurzame samenwerking.
- “Ben je een bouwbedrijf/bouwheer of makelaar?” In Turkije is exclusiviteit voor één of twee externe verkoopkanalen bijvoorbeeld niet gebruikelijk, hierdoor zijn er vaak verschillende aanbieders van dezelfde projecten op een beurs aanwezig. Maak een overweging voor jezelf: wil je onafhankelijk advies en begeleiding of ben je voldoende op de hoogte van de regelgeving en wil je zelf zaken doen met de constructeur?
- “Wat zijn de bijkomende kosten bij de aanschaf van een woning en hoe hoog zijn de vaste lasten?” Onderdeel hiervan zijn ook de gemiddelde kosten van het vervoer naar je woning. Soms zijn vliegvelden alleen bereikbaar met een overstap of via lijnvluchten. Als u kiest voor een plaats die met een chartervlucht (ook) bereikbaar is, dan scheelt dit aanzienlijk.
- Vaak wordt een percentage aan huurinkomsten geboden. “Is dit een bruto percentage of netto opbrengst?” Belasting over ontvangen huurpenningen moet bijvoorbeeld altijd in Turkije betaald worden.
- “In welk land moet er belasting betaald worden en hoeveel?” Lokale belastingen en inkomsten uit de woning moeten in Turkije betaald worden. Ben je meer dan 6 maanden per jaar in België of Nederland, dan ben je belastingplichtig voor je wereldinkomen in dat land. Welke regelingen gelden er om te voorkomen dat je in beide landen belasting betaalt?
Hoe vind je de weg tussen alle aanbieders?
1. Plan je beursbezoek
Allereerst is het handig om de deelnemerslijst te bekijken die op de website van de beursorganisatie staat. Je ziet hierop duidelijk per land de exposanten.
De deelnemers uit de lijst zijn samengesteld uit zowel aannemers (bouwheren) , onafhankelijke makelaars en dienstverleners. Aannemers/bouwheren bieden uitsluitend hun eigen projecten aan. Onafhankelijke makelaars bieden zowel nieuwbouwprojecten als individuele woningen aan, welke direct te betrekken zijn.
Als je tijd hebt, bezoek dan de websites van de deelnemers en maak alvast een afspraak met het bedrijf waar je zeker een gesprek mee wilt hebben op de beurs.
Print de beursplattegrond uit en markeer de locatie van deze deelnemers. Stippel je route voor de beurs vast uit.
Heb je geen tijd om alle websites te bezoeken, vraag dan in ieder geval een gratis toegangskaart aan bij één van de deelnemers. Exposanten op de Second Home hebben altijd gratis toegangskaarten beschikbaar voor hun bezoekers.
Op de beurs worden gratis seminars aangeboden. Als er een seminar tussen staat die je belangstelling heeft, plan je bezoek dan hierom heen. Als je niet in de gelegenheid bent het seminar te bezoeken, kun je de organisatie vragen om de tekst van het seminar.
TIP: met een gratis toegangskaart van één van de deelnemers sta je niet in de rij bij de kassa, maar kun je direct doorlopen.
2. Op de beurs
Een beurs is uitstekend geschikt om een eerste indruk op te doen. Het is echter niet de meest geschikte omgeving om een aankoopbeslissing te nemen. Wél kun je heel veel informatie meenemen en deze op een rustig moment doorlezen.
TIP:de grootte van een beursstand is niet doorslaggevend voor de kwaliteit van een aanbieder.Stel vooral heel veel vragen zodat je je een mening kunt vormen over de expertise van de exposant.
Laat je contactgegevens achter bij exposanten die voor jou aantrekkelijk zijn. Houd er rekening mee dat, wanneer je jouw gegevens achterlaat, de exposant zeker contact met je op gaat nemen.
Heb je een positief gesprek op een stand? Maak dan direct een aantekening op het visitekaartje of de brochure van degene die je gesproken hebt. Eénmaal thuis is het vaak lastig om alle gesprekken terug te halen en zullen de aantekeningen je behulpzaam zijn om de gesprekken terug te halen.
TIP:Informatiebijeenkomsten zijn vaak gesponsord door bouwbedrijven en bedoeld om specifieke projecten onder de aandacht te brengen. Deze sessies zijn prima geschikt om bij te wonen na de beurs indien u voor dat project belangstelling heeft. Verwacht echter geen onafhankelijk advies.
3. Na de beurs
Een woning kopen (in het buitenland) is altijd een individuele aangelegenheid. Maak nadat je alles hebt doorgelezen, een vervolgafspraak met de aannemer of makelaar van je keuze. Vaak word je uitgenodigd voor een bezichtigingsreis.
Een bezichtigingsreis kan heel aantrekkelijk zijn. Ook hier geldt dat deze vaak gesponsord zijn. Wilt u onafhankelijk zijn van een specifieke aanbieder en toch op (bezichtigings)reis? Maak dan de afspraak dat de reiskosten die u maakt vergoed worden bij een aankoop. Op die manier voelt u zich niet verplicht naar één exposant toe en heeft u alle vrijheid om diverse woningen te bezichtigen.
Uiteraard kun je prima advies vragen over een accommodatie of goedkope vlucht. Vaak zijn de exposanten op te hoogte van de beste adressen.
Zoek op internet om te zien of anderen al ervaring hebben met het bedrijf waarmee je in zee wilt gaan. Vraag de aanbieder om contactgegevens van klanten die eerder gekocht hebben. Als je direct contact op kunt nemen met enkele klanten, is dat allicht een indicatie van de eventuele betrouwbaarheid.
Houd altijd voor ogen dat wanneer iets te goed lijkt om waar te zijn, dit ook vrijwel altijd zo is.
Veel plezier op de beurs en voel je nooit verplicht tot aankoop. Geld uitgeven kan maar één keer, dus doe dit op een veilige manier zodat je jarenlang plezier hebt van de aankoop.
Drs. Esmeralda G. Sepers
Persoonlijke noot:
Eind jaren 90 was ik mij aan het oriënteren op het opstarten van een makelaardij in Turkije. Indertijd was ik actief als consultant en had een ongelofelijk groot aantal klanten dat problemen had rond de aankoop van onroerend goed aldaar.
Toen ik bij hen navroeg hoe zij bij de “slechte” makelaar terecht waren gekomen, was het antwoord “via een kleine advertentie in een landelijk dagblad”.
Na 2001 ontmoetten mijn klanten hun oplichters op beurzen of via informatiebijeenkomsten. Het verbaasde mij toen dat mensen zich via een beurs in Nederland of België oriënteren op een woning in Turkije.
Indertijd heeft de toenmalige organisatie van de Second Home beurs contact opgenomen voor het geven van de seminars over Turkije. Op die manier bereikten wij veel mensen en konden problemen voorkomen worden.
Vanwege het hoog informatieve karakter van een Second Home beurs, is een bezoek zeker aan te raden.
Inmiddels zijn we meer dan 15 jaar verder en vele aanbieders in Turkije zijn gekomen en gegaan. In 2001 ben ik mijn makelaardij gestart. De portfolio stel ik heel eigenwijs zelf samen. Daarnaast worden wij heel regelmatig ingeschakeld als aankoopmakelaar. De vraag naar onafhankelijk advies is nog altijd heel groot en wij zijn ook op dat gebied actief.
Ben je van plan in Turkije te kopen? Laat je goed voorlichten!