Verkoop woning in Turkije

Verkoop van jouw huis in Turkije via Esmare?

Het jaar 2023 is een turbulent jaar voor de verkoopmarkt in Turkije. Het is nog altijd een verkopersmarkt: er is veel vraag, maar het aantal aankopen is aanzienlijk lager dan vorig jaar. Esmare Turkey neemt graag jouw woning in de verkoop.

Ontwikkelingen in 2023

In de aanloop naar de verkiezingen van 14 mei 2023 zien wij de buitenlandse kopers afnemen en zorgen de buitenlanders voor slechts 3,2 % van het totaal aantal verkopen in het land. In de periode januari – maart 2023 kocht deze groep 38,7 % minder woningen in Turkije. De grootste afname zagen wij in februari en maart.

De grootste groep kopers in Turkije wordt gevormd door Turkse staatsburgers. Echter: deze groep heeft in maart 2023 maar liefst 21,7 % minder vastgoed gekocht dan vorig jaar. Turkse staatsburgers kopen over het algemeen met spaargeld. Ongeveer 24 % van de aankopen wordt momenteel met behulp van een (deel)hypotheek gedaan. Krediet voor onroerend goed is duur in Turkije.

Buitenlandse kopers in Turkije in 2023

Enkele jaren geleden is al de trend ingezet dat de groep buitenlanders die in Turkije kopen niet meer primair uit West-Europa komen.

Top 5 buitenlandse kopers in Turkije 2023

 • Rusland
 • Iran
 • Irak
 • Oekraïne
 • Kazachstan
 

De grootste groep kopers van woningen heeft altijd al de Turkse nationaliteit. De samenstelling van de bevolking leidt ertoe dat veel jonge mensen op zoek zijn naar een startwoning.

Hypotheken in Turkije

Hypotheken worden verstrekt in Turkse Lira in Turkije. Buitenlanders die in Turkije een hypotheek willen afsluiten kiezen uiteindelijk vaak voor andere middelen van financiering in plaats van een bancaire hypotheek.

Zijn buitenlanders (nog) welkom in Turkije?

Buitenlandse kopers zijn welkom in Turkije. Men wil echter wil graag dat buitenlanders zich vooral verspreiden over het land. Wetgeving zorgt ervoor dat in een bepaalde wijk meer dan 20 % van de bewoners bestaat uit buitenlanders die beschikken over een verblijfsvergunning, een “stop” is ingesteld voor het verstrekken van nieuwe verblijfsvergunning. Je kunt in dat geval wel een woning kopen, maar je kunt er dan alleen verblijven op basis van de regels voor toeristen. Dit houdt in dat je maximaal 90 dagen in Turkije mag verblijven, in een periode van 180 dagen.

 

Verkoopgarantie door Esmare?

Onze netwerk staat ter beschikking van onze klanten. Ons doel is het realiseren van een veilige verkoop. Wij geven géén verkoopgarantie, maar doen ons best om jouw woning onder de aandacht te brengen van de juiste doelgroep. Een pro-actieve houding is mogelijk als wij gedurende een bepaalde periode kunnen afspreken een woning exclusief in de verkoop te nemen.

De markt anno 2023 voor verkoop

In 2022 is er ongeveer 5 % van het totaal aantal verkochte woningen in Turkije aan niet-Turkse staatsburgers verkocht. Turkse kopers verloren hun vertrouwen in de Turkse banken en kochten ondanks de devaluatie van de Turkse Lira veel woningen. Turkse kopers bepalen nog altijd zeker voor 95 % de markt. De prijzen zijn opnieuw gestegen in Turkse Lira. 

De prijzen voor huurwoningen lijken geëxplodeerd te zijn: torenhoge huurprijzen worden gevraagd voor woningen.

Overkoepelend netwerk

Wij hebben sinds 2001 een aanzienlijk netwerk opgezet binnen Turkije en de Benelux, waarbij verschillende makelaars jouw woning ook aan hun klanten laten zien. Ook binnen de EU zijn wij een samenwerking aangegaan, die ervoor zorgt dat mensen die zich aan het oriënteren zijn op een vakantiewoning in Spanje, Frankrijk of Italië, ook Turkije onder ogen krijgen.

Ons Turkse netwerk specialiseert zich bovendien op de markten in het Midden-Oosten een voormalig Russische staten. De Turkse overheid stelt mensen in staat om staatsburger van Turkije te worden als er voldoende geïnvesteerd wordt. Als je een woning koopt en je wilt uitsluitend een verblijfsvergunning, dan kan dit ook relatief eenvoudig worden verstrekt.

Bij collegiale verkoop verdelen wij de commissie. Als eigenaar heb je hier dus geen financieel nadeel van.

De kosten die wij in rekening brengen zijn de volgende:

 • Bij verkoop van een bestaande woning brengen wij 2 % courtage (plus BTW) in rekening bij de koper én 2 % courtage (plus BTW) bij de verkoper.
 • Een alternatieve afspraak is mogelijk: u kunt een netto-verkoopprijs met ons afspreken. Wij streven ernaar dat bedrag voor u netto over te houden. Onze commissie bestaat in dat geval uit het bedrag dat wij door middel van onderhandeling met de koper zullen afspreken als koopprijs.
 • In overleg kunnen extra promotionele activiteiten worden ondernomen. De kosten hiervan worden na schriftelijk akkoord van verkoper in rekening gebracht.
 • OPTIONEEL: begeleiding en vertegenwoordiging tegen vergoeding bij de overdracht van de woning. Dit is niet inbegrepen in de courtage.

 

Proefwonen via ons eigen verhuurplatform

Al enkele jaren verhuren wij ook woningen in Turkije in samenwerking met professionele collega’s. De mogelijkheid bestaat om ook direct via onze website je woning actief te promoten voor verhuur. Als je je woning wilt verkopen, kan het doorslaggevend zijn voor potentiële kopers om tijdelijk in de woning te verblijven. Wij noemen dit “proefwonen”.

De potentiële koper kan de woning tegen regulier tarief van je huren. Eigenaren die nu reeds hun woning verhuren hebben op deze manier een extra promotiekanaal. Een win-win situatie.

Als je besluit ons de verkoopopdracht te verstrekken, dan kun je kosteloos adverteren op ons verhuurplatform. De voorwaarden van deze optie (géén verplichting) sturen wij je toe op verzoek.

Onze belangrijkste voorwaarden voor verkoop:

 • Wij vragen sinds 2022 exclusiviteit voor een periode van minimaal 4 maanden. Hierna staat het je vrij om anderen in te schakelen en/of de woning zelf aan te bieden zonder dat je ons commissie bent verschuldigd.
 • Verkoopprijs moet bij alle verkoopkanalen identiek zijn.
 • De verkoopprijs mag niet afwijken in publicaties en uitlatingen.

Wij maken een contract op tussen de eigenaar en ons bedrijf om misverstanden te voorkomen.

Verkoop: De gegevens die wij nodig hebben:

 1. Kopie eigendomsbewijs. Indien uit het eigendomsbewijs niet blijkt dat er een “iskan” is (bewoonbaarheidsverklaring), dan ook een kopie van de “iskan”.
 2. Kopie identiteitsbewijs eigenaar.
 3. Overzicht van de vaste lasten van de woning (maandelijkse bijdrage – gemeenteheffingen – verzekering etc.).
 4. Indien de woning gemeubileerd aangeboden wordt: een inventarislijst (meubels & overige inventaris die in ieder geval in de prijs zijn inbegrepen).
 5. Adres, woonoppervlakte en bouwjaar.
 6. Foto’s.
 7. Contactgegevens van degene die over de sleutel beschikt in Turkije.

NB: Wij behouden ons het recht voor om woningen niet op te nemen in onze portfolio.

Immers: alle papieren en alle bouwkundige aspecten dienen in orde te zijn alvorens wij een woning via onze website of brochure gaan aanbieden. Bovendien willen wij graag positief resultaat boeken voor onze klanten. Als wij de verkoopkansen van jouw woning op dit moment niet positief inzien, geven wij onze eerlijke mening hierover.

Wij hebben volop tips en aanbevelingen om jouw woning “verkoopklaar” te maken, inclusief eventuele bouwkundige verbeterpunten om een snellere verkoop te bewerkstelligen.

Bron voor de statistieken: TUIK

Verkoop woning in Turkije via Esmare