Het begin van Corona in Turkije – persoonlijk verslag

Reizen naar Turkije: verslag van een reis begin maart 2020

Vrijdag 6 maart – aankomst op vliegveld Sabiha Gökçen in Istanbul.In het vliegtuig hebben wij al een formulier moeten invullen over onze verblijfplaats in Turkije en Nederland.

Overal staan thermische camera’s om mensen die koorts hebben op te sporen. Douane personeel is deels uitgerust met mondkapjes en / of handschoenen.

Als duidelijk wordt dat je 14 dagen voor aankomst in Turkije gereisd hebt naar China, Italië, Iran, Irak of Zuid-Korea, dan word je bij de grens op eigen kosten teruggestuurd (zie ons artikel hierover).

Er zijn veel mensen met mondkapjes zichtbaar, zowel passagiers als personeel. De mondkapjes variëren van hele eenvoudige doekjes tot aan varianten met “Hello Kitty” erop gedrukt.

 

In het openbaar vervoer worden mensen geïnformeerd over het voorkomen van het Corona-virus. Niesen in de elleboog, regelmatig handen wassen gedurende 20 seconden etc. Turkije heeft op dat moment nog geen officiële patiënt geregistreerd die besmet is. Reizigers worden geïnformeerd dat in het gehele openbaar vervoer alle voertuigen dagelijks voor aanvang van dienst gedesinfecteerd worden.

In de ochtend van 10 maart vlogen wij terug naar Nederland. De rij voor de paspoortcontrole duurde maar liefst 25 minuten tot aan het loket. Bij de self-service balies was het nog drukker. Nergens een aankondiging van thermische camera’s of maatregelen.

Gisteravond bleek uit de Turkse kranten dat overwogen wordt de scholen tijdelijk te sluiten. Nog altijd is er dan geen patient “0”. Wel zijn er faciliteiten voorbereid voor quarantaine. Sommige mensen is verzocht thuis te blijven terwijl men getest wordt op het virus.

Aanbevelingen Turkse overheid Corona

Op 10 maart 2020 is er door de minister van Volksgezondheid in de avond verklaard dat de eerste Corona-patient in Turkije is vastgesteld.

De Turkse bevolking wordt gevraagd de volgende maatregelen te nemen:

Blijf 14 dagen na terugkomst uit het buitenland thuis.

  • Lucht je huis regelmatig.
  • Vermijd zoveel mogelijk het contact met mensen.
  • Treed niet in contact met oude en zieke mensen.
  • Was je handen regelmatig met reguliere zeep.
  • Doe een mondkapje op als je toch naar buiten moet.
  • Meld je bij de artsenposten als je verschijnselen hebt van griep of verkoudheid.
  • Als je een verklaring nodig hebt voor je werkgever kun je dit bij de artsenposten krijgen.

Je verantwoordelijkheden zijn groot, de voorzorgsmaatregelen eenvoudig: aldus het Ministerie. Het zijn aanbevelingen, geen verplichtingen.

Niet meten = niet weten

Op het nieuws via de radio horen wij ondertussen dat het RIVM in Nederland zich beklaagt zich dat zij moeilijk data kan verkrijgen over de genezen patiënten… Tegelijkertijd werd bekend dat er bij lange na niet voldoende testkits voorradig zijn om iedereen die getest zou moeten worden daadwerkelijk te testen. Denk hierbij aan gezinsleden van Corona-patienten ( Hollandse zuinigheid? ) Werkelijk: Nederland waar ben je mee bezig? In Duitsland kunnen mensen zich laten testen via een drive-through en ontvangen zij binnen 72 uur een uitslag. Niet (kunnen) meten = niet (willen) weten.

Wij gingen er eigenlijk van uit dat juist Turkije hetzelfde “niet meten = niet weten” beleid volgde, maar ondertussen blijkt een duidelijke lijn daar naar boven te komen.  Nederland met een breedte van 200 km en een lengte van 300 km gaat nu per provincie maatregelen treffen. Men spreekt over krapte van het aantal testen en “beleid” dat vooral ziekenhuispatienten getest mogen worden.

Wij willen met jullie de aanbevelingen van Turkije delen en zijn benieuwd hoe Turkije om zal gaan met de toeristenstroom die een bezoek aan dit land gepland heeft.

Esmeralda G. Sepers, 11 maart 2020

Deel deze pagina

Meer om te ontdekken