Reisadvies Turkije: ga veilig op reis, lees hier de actuele situatie in Turkije

Vier jachthavens in Kusadasi

Wat is een reisadvies?

Een reisadvies wordt afgegeven door de overheid van een land om hun onderdanen goed voor te lichten over een mogelijke (vakantie of zakelijke)bestemming. Het helpt de reiziger om bepaalde risico’s in een land beter in te schatten.

Hoe wordt een reisadvies samengesteld?

Een Nederlands reisadvies wordt samengesteld door een team van mensen die goed op de hoogte zijn van de lokale situatie. De Nederlandse ambassades en consulaten weten wat er speelt in een land.

Ze bezoeken gebieden om de veiligheidssituaties te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten en andere organisaties. Ook heeft dit team contact met:

  • andere ministeries
  • andere landen van de Europese Unie
  • inlichtingendiensten
  • lokale autoriteiten
  • bedrijven en andere organisaties zoals non-gouvernementele organisaties

Is een reisadvies bindend en wat is de juridische grondslag?Een reisadvies is niet bindend en heeft geen juridische grondslag. Het is uitsluitend bedoeld als hulpmiddel om de risico’s van een land in te kunnen schatten. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de veiligheid.

Reisadvies en de gevolgen voor je reisverzekering

Het is mogelijk dat er een dekkingsbeperking geldt voor de grensgebieden van Turkije met Iran en Syrië. Deze gebieden liggen meer dan 1.000 km verwijderd van de meeste populaire kustplaatsen die de meeste toeristen bezoeken. Er gelden per verzekeraar verschillende voorwaarden. Lees goed de voorwaarden door en neem contact op je met je verzekeraar voor vertrek als jevragen of twijfels hebt.

In vrijwel alle polissen is er “molest” uitgesloten van een vergoeding. Dit is schade die ontstaat in conflictsituaties zoals burgeroorlog, terrorisme, opstootjes en dergelijke. In dat opzicht heeft een reisadvies van de overheid dus geen gevolgen voor je verzekering, omdat het sowieso is uitgesloten.

Ons devies: doe geen dingen die je thuis ook niet  zou doen

Onze persoonlijke ervaring in Turkije is dat er zeer goede en frequente preventieve maatregelen worden genomen. Hierdoor voelen wij ons in Turkije zelfs veiliger dan in Nederland. Doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen luidt ons devies.

Reisadvies Turkije van diverse landen

Ondanks het goede overleg tussen de diverse landen binnen de Europese Unie, zien wij dat elk land een individueel advies geeft. Voor het gemak hebben wij hieronder de links geplaatst naar de reisadviezen van enkele landen.

Deel deze pagina

Meer om te ontdekken