Side

Het antieke centrum van Side ligt op een 800 meter lang schiereiland, 76 kilometer ten oosten van Antalya. Side is een levendig openluchtmuseum.

Een boulevard langs de schilderachtige vissershaven leidt via diverse populaire restaurants naar de Agora tempel, de Athene tempel en de Apollo tempel, die een prachtige entourage vormen voor een romantische zonsondergang. Naar het westen toe is de boulevard kilometers lang uitgestrekt, ideaal voor wandelaars en fietsers.

Zonaanbidders en levensgenieters vanuit de hele wereld hebben het unieke karakter van Side al ontdekt. De uitgestrekte, brede zandstranden die geleidelijk aflopen in de helder blauwe zee met het decor van de oudheid, maakt het immens populair bij jong en oud.

Het gemeentebestuur gaat zeer selectief te werk met de stadsplanning. De toeristische sector vormt het hoofdinkomen van de bewoners, waardoor men extra gestimuleerd is om de omgeving aantrekkelijk te houden. Als er nu gebouwd wordt, gaat dit gepaard met een strenge controle. Ook de nieuwe projecten hebben een smaakvol Mediterrane allure. Eén risico bestaat: u wilt nooit meer weg…

De omgeving van Side

Uw woonwensen en deze plannen komen hier in Side op harmonieuze wijze samen. De golfbanen van Belek liggen op 35 minuten afstand (per auto) en u bent slechts 50 minuten verwijderd van het vliegveld van Antalya. Eigenlijk kunt u het hele jaar door direct vanaf diverse steden in Nederland en Duitsland hiernaartoe vliegen. Medische voorzieningen zijn volop aanwezig en zijn van hoog niveau.

(Watervallen van) Manavgat
Op slechts enkele kilometers van Side ligt het levendige plaatsje Manavgat, bij het groot publiek bekend vanwege de grote markt die hier op maandag plaatsvindt en de beroemde watervallen.

Deze laatste bevinden zich op slechts enkele kilometers van Side. De brede waterval biedt een bezienswaardig panorama en is een geliefd oord voor verliefde stelletjes. De picknickmogelijkheden in de vrije natuur zijn ook populair als familieuitstapje. De bomen zorgen voor koele schaduwplekken in de zomer. De kleine restaurantjes en forellenkwekers maken het uitstapje compleet. Zowel de bekende gezamenlijke taxi (dolmus) als bussen rijden regelmatig deze kant op vanuit het centrum van Manavgat.

Stuwdammen (Oymapinar en Manavgat)
Op weg naar Oymapinar treft u aan de rechterkant van de weg de afslag naar de Manavgat Dam. Na drie kilometer komt u bij het meer en de dam. Achttien kilometer buiten Manavgat is de Oymapinar Dam, vlakbij het gelijknamige dorp. Wilt u deze bezoeken, dan zal uit veiligheidsoverwegingen naar uw identificatie worden gevraagd.

Nationaal park Köprülü Kanyon
In 1973 is een gebied van 36.500 hectare uitgeroepen tot nationaal park. Dit park ligt ongeveer 60 kilometer van Manavgat, aan de voet van het Taurus-gebergte. Hieronder vallen onder andere de canyon van Köprülü en de ruines van de antieke stad Selge. Het grootste cypressenbos van het Midden Oosten is hierdoor bewaard gebleven tot op de dag van vandaag. De rijke fauna wordt gevoed door de vegetatie. Ondanks (illegale) stropers komt een groot aantal wilde dieren hier in grote getale voor, onder andere herten, steenbokken, vossen, wolven, marters, dassen, patrijzen en houtsnippen. De canyon (14 km lang, 400 meter hoog) wordt door vele natuurliefhebben beklommen en bewandeld.

Aspendos-theater
Dit is het best bewaard gebleven theater van Turkije, sommigen beweren zelfs dat het het beste geconserveerde theater van de wereld is. De toegangsprijs is dan ook vrij hoog, maar volgens kenners zeker de moeite waard. In centra van de steden kunt u dagtochtjes boeken, welke vaak op maandag plaatsvinden, zodat het gecombineerd kan worden met de weekmarkt van Manavgat. Het is een gebouw uit de Romeinse periode, die wonderbaarlijk genoeg alle veldslagen heeft doorstaan. De Seldjoeken hebben het als “kervansaray” (zie hieronder) gebruikt.

Alarahan
Een andere “kervansaray” in de omgeving is Alarahan (ongeveer twintig kilometer van Manavgat). In de 13e eeuw werden de meeste “kervansaray”´s gebouwd door de Seldjoeken in deze regio. Ze werden op de route geplaatst tussen de hoofdstad Konya en de havenstad Alanya en dienden als extra bescherming voor de reizigers en kooplieden. In elke “kervansaray” werden opslagruimtes en stallen gemaakt, die heden ten dage vaak dienst doen als (idyllisch) hotel. Ook keukens, baden en moskeeën maakten deel uit van het complex. De heuvel waa

Deel deze pagina

Meer om te ontdekken