Kuşadası

Kuşadası is een bekend resort aan de Egeïsche zee. De stad beschikt over een mooie haven waar dagelijks cruiseschepen aankomen en vertrekken.

Alle cruiseboten in de Middellandse zee meren aan. Kuşadası is een ideaal verzamelpunt voor dagtrips naar antieke steden als Efesus, Milete en Pamukkale die allen op directe afstand van Kuşadası liggen.

Perfect voor families met kleine kinderen. De bekendste stranden zijn Ladies beach, een gezellig zandstrand met daarachter een boulevard voorzien van winkels, restaurants en bars. Long beach is het tweede bekende strand, en zoals de naam al aangeeft een 18 kilometer lang zandstrand. Het centrum van Kuşadası is erg groot met talloze kleine gezellige straatjes, bazaars en natuurlijk de barstreet, waar u naar hartelust kunt winkelen en uitgaan. De stranden van Kuşadası zijn mooie zandstranden die langzaam aflopen in de zee.

Izmir

Izmir ligt aan de Golf van Izmir, wat aan de Egeïsche zee ligt aan de westkust van Turkije. Het telt momenteel meer dan 3.500.000 miljoen inwoners. Omdat Izmir aan zee ligt heeft het na Istanbul de grootste en belangrijkste haven van Turkije. Daarnaast heeft Izmir een internationaal vliegveld. Izmir staat bekend als de meest moderne en Westers georiënteerde stad van Turkije.

In dit gedeelte van de Egeïsche Kust werken wij ook met zoekopdrachten.

De omgeving van Kuşadası

Ongeveer 10 kilometer van Kuşadası, bevindt zich het wereldberoemde monument van Ephesus, een van de belangrijkste steden van de oudheid en een van de meest bezochte monumenten in Turkije. Ephesus was gewijd aan de godin Artemis. Haar enorme tempel, meerdere malen herbouwd in de 3e eeuw voor Christus, was ook één van de zeven wonderen van de oudheid. Het antieke theater is gerenoveerd en biedt een bijzondere atmosfeer voor grote openlucht concerten gedurende de zomermaanden. Niet ver van Ephesus vindt U ook in Selçuk de Johannes Basiliek, welke bekend staat als de laatste woning van Maagd Maria (Virgin Mary).

In het zuiden van Kuşadası, bij het Nationaal park, kunt u rustig zeilen en een ankerplaats vinden.

Tussen Kuşadası’s zuidelijke kusten en Pamukkale in het binnenland ligt de Menderes Rivier (de Meander) vallei, waar meerdere antieke beschavingen grote vestingen hebben gebouwd zoals Priene, Milet, Didyma (Didim), Aphrodisias en Hierapolis (Pamukkale).

Bezienswaardigheden in en rondom Kuşadası

De feestavonden in het kasteel van Kuşadası (Vogeleiland) zijn een echte aanrader. Daarbij heeft Kuşadası ook een zeer mooie grote haven waar je kunt rondwandelen en de mooiste schepen zult zien liggen.

Op een schiereiland vind je de Kalesi, een oud ommuurd fort dat vroeger de haven tegen piraterij moest beschermen. Tegenwoordig kun je er uitkijken over de haven en genieten van de menukaart in het restaurant wat er gevestigd is. Onderin de kerkers van het fort bevindt zich zelfs een discotheek.

Indien je de rust wilt opzoeken dan raden we je aan om het echte authentieke Turkije net buiten Kuşadası te bezoeken; de vele kleine dorpjes die er omheen gesitueerd liggen geven je hiervan een goed beeld. Een goede tip is om een taxi voor een dag te regelen (vaak kun je een goede prijs afspreken wanneer je deze de gehele dag regelt), een lokale taxichauffeur kan je vaak de mooiste plekjes uit de omgeving laten zien.

Efesus

Efesus Turkije is een van de best bewaarde klassieke steden in het Middellandse zee gebied en misschien de beste plaats in de wereld om het gevoel te krijgen hoe het leven was in de Romeinse tijd. Als een strategische locatie naar de oostelijke wereld, groeide dit Ionische toevluchtsoord uit tot de twee na grootste stad in het Romeinse rijk, als ook de plaats van een christelijk heiligdom en uiteindelijk een van de zeven wereldwonderen uit de oude tijd.

De legende is dat de maagd Maria, bijgestaan door Paulus, naar Efesus kwam aan het eind van haar leven, ongeveer 37-45 voor christus. In 1976 bezocht de Paus Paul VI de plaats waar nu een kapel staat en heeft de waarheid van de legende bevestigd. Ook ligt de Johannes basiliek dichtbij Efesus. Johannes zou zijn laatste jaren hier geleefd te hebben. Na zijn dood werd een gedenkplaat over zijn graf geplaatst.

Deel deze pagina

Meer om te ontdekken