De 5 leukste ontbijtadressen met tips in Side en omgeving

Met veel liefde zet ik mijn voetstappen al jaren de straten van Side en Manavgat. Mijn blonde haar en blauwe ogen zorgen er altijd voor dat ik een buitenlander blijf, maar de regio heeft weinig geheimen niet prijsgegeven.

Eén van mijn favoriete uitstapjes op zondag is toch zeker een uitgebreid ontbijt bij één van de inmiddels ontelbare ontbijtplekken. Enkele jaren terug kwam dit helemaal “in”. Iets fijners op een luie zondagochtend kan ik mij niet voorstellen.

Als ook jij wilt genieten van een relaxed ontbijt in Turkse sferen, neem dan eens een kijkje bij één van mijn favoriete plekken. Ik kan niet kiezen welke ik het leukst vind, dus de volgorde is helemaal willekeurig.

1. Cennet Vadisi: aan het stuwmeer in Oymapinar. Als je zorgt dat je er rond 10:00 bent, heb je kans dat je nog in een “çardak” kunt zitten. Een çardak is een soort vierkant platform, soms voorzien van een dak. Kussens liggen langs de randen en in het midden staat een lage tafel. De bedoeling is dat je je schoenen uitdoet voordat je het platform betreedt en vervolgens ga je Turks loungen.

De weg naar het stuwmeer is al een avontuur op zich. Neem je zwemkleding en handdoeken mee, want het water lokt je gegarandeerd uit tot een duik. Het ijskoude water zal je niet snel vergeten. In plaats van een duik, kun je ook een kano lenen en wat rond peddelen. De ingrediënten van het ontbijt variëren van zelf ingemaakte marmelade tot aan diverse soorten kaas, worst en biologische groenten. Het is heerlijk vertoeven totdat de grote toeristengroepen arriveren. Rond twee uur ’s middags moet ik mij meestal een weg banen naar de uitgang door de deelnemers van de jeepsafari-tochten. Vaak zorg ik dat ik ietsje eerder weg ben.

Uiteraard kun je ook telefonisch reserveren: 0541 497 5007.

Google maps locatie Cennet Vadisi: 36.871244,31.549472

TIP: Leuk in combinatie met een bezoek aan de stuwdam, een boottocht op het meer of een ontdekkingstocht naar de vergeten stad Seleukeia (Lyrbe) uit het jaar 300 voor Christus. Om deze stad te bereiken moet je redelijk goed ter been zijn.

Google maps locatie Seleukeia (Lyrbe): 36.871251, 31.475236

2. Ontbijtdorp Doğançam “dutlubahçe köy kahvaltısı”. Eén van de allereersten die besloot een ontbijt te serveren is een dame in het dorp Doğançam, net voor Kızılağaç en Kızılot. In haar achtertuin heeft zij verschillende “çardak”s gemaakt, met daarnaast schommels en zitjes onder de grote moerbeiboom. Op zaterdag en zondag serveert zij ontbijt en het is al jaren populair bij de lokale bevolking. Het is heel kleinschalig en dat zal het ongetwijfeld blijven. De dorpse charme met huisgemaakt beleg en zelf gekweekte groente en fruit is een mooie combinatie.

Google maps locatie “Dutlubahçe köy kahvaltısı”: 36.76352,31.530503

TIP: Leuk in combinatie met een bezoek aan het verborgen paradijs (Gizli Cennet). Dit is een waterval met een bassin welke nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Je kunt hier zwemmen, lunchen of dineren en uiteraard ook gewoon wat drinken. Voor de toeristen zijn er ook enkele vissen en hengels aanwezig, mogelijk is het leuker om naar boven te gaan via de goed onderhouden trappen en het beginpunt van de waterval te ontdekken. Een mooie rit door het Turkse binnenland van ongeveer 13 km vanaf de hoofdweg biedt een leuk inzicht in het Turkse dorpsleven. In Kizilot is bovendien altijd op zondag een echte dorpsmarkt, waarbij de verkopers uit de bergdorpen hun koopwaar aanbieden tegen spotprijzen.

Google maps locatie Gizli Cennet: 36.746176, 31.673732

3. Küçük şelale Melas restaurant. Mooi gelegen langs de rivier van Manavgat ( bij de “kleine waterval”) en ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is populair bij zowel Turkse families als buitenlanders die al jarenlang in de regio wonen. Je zit hier gewoon op stoelen en aan tafel krijg je een vorstelijk ontbijt geserveerd. De variëteit aan eten zal je verbazen: van aubergine-jam tot aan honingraten van de imkers in de familie. Werkelijk: de eerste keer dat ik hier kwam, heb ik wel 5 uur hier gezeten.

Google maps locatie “Küçük şelale Melas restaurant”: 36.79777,31.456873

TIP: in Sarılar is op zondag de markt met niet alleen groenten en fruit, maar ook kleding. De markt wordt vooral bezocht door lokale mensen. Je kijkt je ogen uit: een hele vrachtwagen vol met alleen maar aardnoten is geen uitzondering.

4. Aphrodite. De meeste bezoekers van Antiek Side kennen Aphrodite van lunch of avondeten. De verborgen kant van dit mooie restaurant is het sjieke ontbijt. Terwijl je het dorpje langzaam ziet opstarten voor alle bedrijvigheid die de winkeliers en andere zakenlieden die dag verwachten, krijg je een niet te versmaden ontbijt geserveerd dat tot in de puntjes is verzorgd.

Google maps locatie Aphrodite: 36.766015, 31.385896

TIP: Lekker shoppen in het dorp of ontdek de wandelboulevard aan de west-kant van Side. Deze loopt langs de kust en is bij uitstek geschikt om het ontbijt-calorieën een plek te geven.

5. Yeşil Vadi Restaurant. Heerlijk restaurant met zwembad waar je een groot deel van je dag prima kunt lui-lekkeren. Er zijn zelfs enkele bungalows aanwezig als je wilt blijven slapen. Het is altijd een paar graden koeler hier dan in Side of Manavgat. Fijn als je even wilt afkoelen. Het ontbijt is heerlijk uitgebreid en ook ’s avonds kun je hier terecht. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam, in de weekenden kan het hier vrij druk worden.

Google maps locatie Yeşil Vadi: 36.835243, 31.481215

TIP: een klein stukje verderop langs de hoofdweg richting het stuwmeer ligt het avonturenpark “Kletterwald”. Hier zijn in het mooie landschap van het achterland van Manavgat verschillende parcoursen ingericht op diverse niveaus waar je je energie optimaal kwijt kunt. Het park is opgezet in samenwerking met staatsbosbeheer en de natuur is volledig in tact gebleven bij de aanleg. Alle onderdelen zijn aangelegd volgens de normen van de Duitse TÜV. Onder leiding van gediplomeerd personeel zijn er verschillende mogelijkheden waar je kunt klimmen, hiken en de ultieme adrenalinekick wordt gekregen op de kabelbaan over het water. In het restaurant met panoramisch uitzicht kun je prima uitrusten en het biedt tevens een uitstekende verblijfplek voor degenen die door welke reden dan ook niet deelnemen aan deze sportieve uitdaging. Geschikt vanaf 8 jaar.

Google maps locatie avonturenpark Kletterwald: 36.858746, 31.516685

Heb je meer tips? Altijd welkom op esmeralda@esmare-turkey.com.

Deel deze pagina

Meer om te ontdekken