Vrije val Turkse Lira treft ook huizenbezitters

De waarde van de Turkse lira zakt al langere tijd vanwege de oververhitting van de Turkse economie. Het belangrijkste rentetarief gaat met 3 procentpunten omhoog tot 16,5 procent, zo maakte de centrale bank na spoedberaad onlangs bekend. In de top tien van buitenlanders die vastgoed kopen in Turkije zijn nog maar 2 Europese nationaliteiten opgenomen.

De munteenheid is de laatste weken flink in waarde gedaald, onder meer na rapporten over de oververhitting van de Turkse economie en de torenhoge inflatie.

Op dit moment is de waarde van 100.000 euro 533.890 Turkse lira. In 2005 werd de nieuwe Turkse Lira ingevoerd. In 2005 was Turkije ook het populairste land voor een tweede woning onder Nederlanders. De nieuwe Turkse lira (afgekort YTL) was in 2005 voor de revaluatie de minst waardevolle munteenheid ter wereld. De nieuwe lira is gelijk aan 1 miljoen oude Turkse lira. In 2009 volgde een herintroductie waarbij het woord ‘nieuwe’ werd weggelaten. Tegenwoordig is de munt weer opgekrabbeld en is de waarde Turkse lira dus aanzienlijk gestegen.

Ontwikkeling Turkse lira
De koers in februari 1999 stond op 1/382.505, eind 2001 noteerde de wisselkoers EUR/TRY een stand van 1/1.292.245, een stijging van 338 procent! Na een paar relatief stabiele jaren schoot de koers in 2004 weer omhoog, waardoor de Turkse lira ten opzichte van de euro en andere valuta nog amper wat waard was. Om de munt weer in het gareel te krijgen werd besloten 6 nullen van de waarde af te halen, zodat de koers per 1 januari 2005 1/1,81 noteerde. Een combinatie van de groeiende economie en de waardedaling van de euro de jaren daarna zorgde voor een stabiele wisselkoers. Vanaf eind 2012 laat de wisselkoers echter weer een constante stijging zien.

Ter vergelijking belangrijkste rentetarief Eurozone
Corina Ruhe, woordvoerder De Nederlandsche Bank: “Bij een vergelijking van beleidsrentes tussen centrale banken moet in gedachten gehouden worden dat de uitvoering van het monetaire beleid sterk kan verschillen tussen landen waardoor rentetarieven niet altijd even goed vergelijkbaar zijn. Met dat in het achterhoofd laat het Turkse rentetarief van 16, 5 procent zich het beste vergelijken met wat we in het Eurosysteem de marginale beleningsrente noemen: de rente waartegen banken overnight tekorten aan liquiditeit kunnen lenen. In de eurozone staat die op dit moment op 0,25 procent. Meer informatie over ECB rentetarieven.”

Ontwikkeling Turkse huizenmarkt 2018

Deel deze pagina

Meer om te ontdekken