Als eigenaar mag je jouw huis verhuren, net als in Nederland en België. Mocht je een appartement hebben gekocht, dan is het mogelijk dat de Vereniging van Eigenaren hierover regels heeft opgesteld, die je in acht moet nemen. Ook moet je er rekening mee houden dat je in Turkije belasting bent verschuldigd over de inkomsten uit huurpenningen. Bovendien geldt er voor korte termijn verhuur (alle verhuurperiodes korter dan 12 maanden) de verplichting om gegevens van de huurders aan te geven bij de lokale “jandarma”.
Wanneer je in Turkije belasting hebt betaald, dan hoef je geen belasting over ditzelfde bedrag te betalen in Nederland of België, dit vloeit voort uit het Verdrag ter Voorkoming van Dubbele Belastingen.
Turkije & huurinkomsten van de woning in Turkije
Als je je woning in Turkije verhuurt, ben je belasting verschuldigd over de huurpenningen in Turkije. Je moet hiervan aangifte doen bij de Turkse belastingdienst, ook al ben je officieel in een ander land geregistreerd. Er is wel een vrijstelling in 2017 voor de eerste 3.900 TL aan ontvangen huurpenningen. Meer huurpenningen ontvangen? In dat geval ben je verplicht om in Turkije aangifte te doen en daar belasting te betalen aan de hand van de volgende tarieven:
Tot 13.000 TL | 15% |
Tot 30.000 TL wordt over 13.000 TL 1.950 TL betaald en over het meerdere | 20% |
Tot 69.000 TL wordt over 30.000 TL 5.350 TL betaald en over het meerdere | 27% |
Bij meer dan 70.000 TL wordt over 70.000 TL 16.100 betaald en over het meerdere | 35% |
Nederland & huurinkomsten van de woning in Turkije
Als je in Nederland belastingplichtig bent, zijn de inkomsten uit de verhuur van je vakantiewoning niet extra belast. Je vakantiewoning valt in box 3 en is op die wijze al belast (netto 1,2 % rendementsheffing op vermogen).
België & huurinkomsten van de woning in Turkije
Belgische eigenaren die hun woning verhuren, moeten de brutohuur opgeven in België. Deze brutohuur wordt berekend door de belasting die in Turkije is betaald, af te trekken van de reële huurinkomsten. Daarvan mogen de eigenaren nog eens een forfaitair kostenpercentage van 40 procent in mindering brengen. Wie zijn woning niet verhuurt, vult op zijn belastingaangifte de theoretische huurwaarde in. Die komt overeen met het kadastraal inkomen.
Raadpleeg hiervoor ook je belastingadviseur.